НАЗУСТРІЧ ОДИН ОДНОМУ

Команда ГО «Буковинська кінокомісія» на запрошення львіських колег відвідала традиційні Львівські кінозустрічі та Дні українського кіно, які відбулися в рамках зустрічей.

Завдяки старанням господарів, учасники отримали унікальну можливість спікування із колегами з фільм-комісій польського Кракова та Сербії. Представник Краківської кінокомісії пані Наталія Вода виступила з презентацією «Кіно як необхідний елемент економічного розвитку регіону». В ній йшлося про доволі цікаві деталі діяльності механізму цієї кінокомісії та кіноіндустрії Польщі загалом, систему надання коштів для кіновиробництва. Присутні дізналися, що на розвиток кіно в Польщі виділяється приблизно в пять разів менше, ніж в Україні.

Не менш цікавою була й розповідь про роботу кінокомісій Сербії. Про альтернативні методи фінансової підтримки кіновиробництва та форми співпраці локального бізнесу і кіноіндустрії розповіла представник фільмкомісії цієї країни пані Міліца Божаніч.

Гості відповіли на зацікавлені запитання українських колег.

Голова ради ГО «Буковинська кінокомісія», народний депутат України Владислав Севрюков виступив з повідомленням «Кінокомісії в Україні. Закон і реальність». Він детально проаналізував прийнятий 19 червня поточного року Верховною Радою України за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з набранням чинності Законом України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" (№8251).У законопроекті, зазначив промовець, пропонується внести зміни до низки законів України з метою запровадження правових засад діяльності кінокомісій та узгодження ряду питань у зв’язку з прийняттям Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Цього законопроекту чекали фільмкомісії країни, які вже активно утворюються. В тому числі і Буковинська кінокомісія. Але їх утворення відбувається, так би мовити, на порожньому правовому полі, безліч питань їх діяльності просто ніяк не обумовлені законодавчо. Законом, зокрема, передбачається допустити можливість органам місцевої влади в межах своїх бюджетів встановлювати власні програми підтримки кінематографії в регіоні; дозволити утворювати місцеві фонди фінансової підтримки кінематографії на території відповідної територіальної громади тощо.

Учасники Львівських кінозустрічей взяли участь у дискусії з провідними українськими кінорежисерами «Українське кіно сьогодні. Зрада чи перемога?».

Важливою подією зустрічей, на думку присутніх представників українських кінокомісій, стала відверта фахова дискусія з питання створення асоціації кінокомісій. Думки присутніх розділилися щодо цього питання. Представники Львіської кінокомісії, зокрема, вважають передчасним створення такої інституції. А їх тернопільські колеги – категорично за. Ця дискусія продовжиться на зустрічі у Тернополі, а львівська міська рада в особі її представника Ірини Вікирчак взяла на себе підготовку своїх пропозицій з цього приводу.